Ziepes
Vannas bumbas
Vannas sāls
Krēmi
.
Ziemassvētku apelsīnu ziepes
Ziemassvētku apelsīnu ziepes
Ziemasvētku apelsīnu ziepes
Šis ir mans pirmais mÄ“Ä£inājums radÄ«t caurspÄ«dÄ«gās glicerÄ«na ziepes. Internetā atradu dažādas instrukcijas un pieredzes par šo ziepju vārÄ«šanas procesu, bet pamatā ir karstā metode un papildvielu pievienošana - spirts, glicerÄ«ns, cukura sÄ«rups. Kā arÄ« strauja atdzesÄ“šana pÄ“c masas ieliešanas formā. ŠÄ«s ziepes vajag nobriedināt tikai pāris nedēļas.

AttÄ“lā pa labi redzamas tikko sastingušas ziepes vÄ“l formā. Diemžēl stikla forma nav piemÄ“rota šim darbiņam, jo no tās ir problemātiski to ziepju kluci izvilkt.
 
 
Ziedu un zāļu (meitu un puišu)
Ziedu un zāļu (meitu un puišu)
Saulgriežu ziedu un zāļu ziepes
Īpašas ziepes, kurām izmantotajā eļļā vispirms turÄ“tas saulgriežu laikā vāktas zāles.

Ziedu ziepÄ“m pievienoti žavÄ“ti pļavas ziedi - rudzupuÄ·es, āboliņš, peļu zirņi, raspodiņš u.c. bet zāļu ziepÄ“m sasmalcinātas koku lapas, papardes u.c. abrazÄ«vas vielas - magoņu sÄ“klas, jÅ«ras sāls...
Darvas
Darvas
Darvas ziepes
Eksperimenta pēc izmēģināju izvārīt arī ārstnieciskās darvas ziepes. Man bija pieejams tikai aptuvens apraksts, kā tādas vāra izmantojot karsto metodi. Nezināju vai izdosies.

Princips vienkāršs - kad, apvienojot sārmu un eļļas, masa sāk biezÄ“t, pievieno arÄ« darvu (man te ir ~5%). PÄ“c darvas pievienošanas, masa strauji uzkarst un sāk biezÄ“t, tā ka formā jāliek ātri.
Rožu
Rožu
Rožu ziepes
Vispirms savācu mežrozÄ«šu un maijrozÄ«šu ziedlapiņas un turÄ“ju siltā kokosriekstu un vÄ«nogu kauliņu eļļā, lai izvilktu dabÄ«go aromātu (cerÄ“ju, ka eļļa arÄ« iekrāsosies sārta, bet tas nenotika). ZiepÄ“m izmantoju nokāstu eļļu bez ziedlapiņām.

Tālāk jau ziepes vārÄ«ju pÄ“c parastās metodes - uzsildot un samaisot izmantotos taukus (eļļas) lÄ«dz aptuveni 50 grādiem un pievienojot Å«denÄ« izšÄ·Ä«dinātu NaOH (šÄ·Ä«dumam jābÅ«t atdzesÄ“tam arÄ« lÄ«dz aptuveni 50o C). Kad masa sāka biezÄ“t un iegÅ«t želejveida konsistenci, pievienoju saldo krÄ“jumu un iepriekš sasmalcinātas, apžāvÄ“tas rožu ziedlapiņas, rožu un muskusa Ä“teriskās eļļas.
Pirmie mÄ“Ä£inājumi mājas kosmÄ“tikas izgatavošanā:
Olīveļļas ziepes
Pirts ziepes ar abrazīvām daļiņām
Piena ziepes ar medu un ziedputekšÅ†iem