.
Pateicoties iespÄ“jai nedēļu pavadÄ«t nometnÄ“ 3x3, apguvu rotu kalšanas pamatus un izgatavoju sev vienkāršas formas (lÄ«dzÄ«gas atrastas vidÄ“jā dzelzs laikmeta arheoloÄ£iskajos izrakumos) rotadatas un pielāgoju savu dzintara rotu nesāšanai ar tām komplektā. Papildus tapa arÄ« kauri gliemežvāku, koka, metāla un dzintara pÄ“rļu virtene.

Beidzot sadÅ«šojos pārgriezt no audÄ“jas iegādāto brunču audumu un priekšas gabalam augšmalu apstrādāju ar celu apaudu. Versijas par to, kā šo darbiņu veikt, bija dažādas, bet es ņēmu auduma velkus pušÄ·Ä«šos pa 3 un ieaudu celainÄ“ 3 reizes, papildus vÄ“l viscaur pievienojot smalku aužamo diegu.
Zemgaļu tērps
Zemgaļu tērps
Te jau redzama kaut kāda nojausma par tÄ“rpa kopÄ“jo konceptu. Nav gan brunču un villaine ir nerotāta, bet šÄdā ietÄ“rpā es sāku justies kā Ä«stena zemgaliete :)

Kaklarota ir mana improvizācija par 12 g.s. ķēžu rotām aizstājot ķēdes ar dzintaru, stikla, koka un misiņa pērļu virtenēm.
Celaine un jostasmaks
Celaine un jostasmaks
Celaines tuvplāns
Celaines tuvplāns
Kad Zemgaļu tÄ“rpa krekls bija gatavs Ä·Ä“ros pie brunčiem un jostas. Brunču audumu iegādājos no audÄ“jas, bet celošanu izdomāju apgÅ«t pati. Te nu ir mana pirmā josta.
12 gs. kuršu mednieka sievas kaklarota un jostas maks
12 gs. kuršu mednieka sievas kaklarota un jostas maks
ŽagatbodÄ“ kā reiz bija izsludināts etnogrāfisko rotu konkurss un man bija liela iedvesma radÄ«t kaut ko nepārprotami tuvu mÅ«su senču rotām, kuras tika valkātas ap 12.gs. Iedvesmojos no ķēžu rotām, ko lika uz rotadatām, un radÄ«ju šo 3 kāršo dzintru rotu un piekaņotu jostas maku.

Materiāli: misiņš, dzintars, koks, jašma, ar rokām veidotas stikla pÄ“rles (V.Safronova) pÄ“c arheoloÄ£iskajos izrakumos atrastām stikla krellÄ“m.
Zeķes etnogrāfiskajam tautas tērpam
Zeķes etnogrāfiskajam tautas tērpam
Esmu sačubinājusi tautiskās zeÄ·es. PÄ“tot grāmatas sapratu, ka etnogrāfiskajam tautas tÄ“rpam zeÄ·es adÄ«tas visvisādas, atšÄ·irās tikai baltās vai krāsainās. Baltajām izmantotie raksti ir visdažādākie, tādēļ šim elementam piegāju radoši - izvÄ“lÄ“jos rakstus, kuri pašai patÄ«k un pievienoju nedaudz sÅ«nzaļo dzÄ«paru lai izveidotu raibu augšÄ“jo malu.

ZeÄ·es ne Ä«paši labi turās pašas, tādēļ augšmalā ievÄ“ru sapÄ«tu aukliņu. Caurmus biju jau paredzÄ“jusi adot.
Pirmā improvizācja par tautas tērpu
Pirmā improvizācja par tautas tērpu
Pirmā improvizācja par tautas tērpu

Tajā mirklÄ« man informācijas par konkrÄ“tiem novadu tÄ“rpiem un vispār par baltu tÄ“rpu attÄ«stÄ«bas vÄ“sturi bija maz. Veicu vienkāršu linu auduma pielāgošanu, lai iegÅ«tu kaut ko lÄ«dzÄ«gu tautas tÄ“rpam.

Ideja pavisam vienkārša - 2 linu auduma taisnstÅ«ri, sašÅ«ti plecu zonā, priekšÄ iegriezums, sāni vaļā, liekās pāri viens otram, nostiprinās ar jostu. Vijciema tautastÄ“rpa josta - pirmais autentiskais elements manā topošajā tautas tÄ“rpā :)
Lieldienu džemperis

Vienkāršs pelÄ“ko aitu lauku dzijas džemperis aukstām ziemas dienām un vÄ“sām vasaras naktÄ«m. Pielietojums - universāls :)